Friday, July 9, 2010

penuh

salam...

hari ni update blog dekat zon internet perpustakaan usim lagi =,=

dan tempat ni, sangat penuh... yeah, budak degree dah masuk

pagi-pagi dah tak boleh nak bangun lambat, nanti beratur sikit punye panjang.
nanti dapat bas lambat, and at last duduk dalam kuliah sikit punye belakang.
-pantun moden- kekeke

tadi ade slt (student learning time) atau bahasa common-nya, kuiz. Alaah, yang masuk 10percent CGPA tuuu.... susah lah sikit.... sekali lagi, su-sah la si-kit..., tapi bak kate cikgu Arho, susah sikit=senang banyak :)))

disebabkan biology telah pun masuk biocatalysis, kenape nasi goreng mesti letak garam baru sedap, kalau tak garam rase cam.... (tak dapat bayangkan)

sebab dalam nasi goreng/nasi goreng tomyam/usa/kampung/mamak dan makanan seangkatan dengannya ade garam atau saintifik, NaCl, ade chlorine ion

struktur molekul NaCl, sodium chlorida, garam masakan

ok, nampak tak ion-ion klorin tu? Klorin adalah cofactor (bahan yang membantu mempercepatkan proses metabolik) enzyme amylase dalam air liur.  Amylase memecahkan molekul-molekul karbohidrat dalam nasi goreng dan yang seangakatan dengannya kepada glukosa, sejenis monomer karbohidrat yang sifatnya larut dalam air dan manis. Jadi, apabila proses metabolik ini berlaku, maka terasalah sedapnya nasi goreng tomyam.

ermmm... apelagi?

banyak, konklusi, belajarlah aliran sains hayat di matrikulasi :)

p/s, minggu depan genap ulang tahun ke dua blog saya, YEAY~

2 comments:

Asma' said...

hha, mcm comel je pasal nasi goreng dgn garam tu :D tapi kte tak blaja bio dah, yes yes. hhe :)

Melle Abadi said...

amboi mentang mentang amik sain, pasal nasi goreng pun eksplain cara sains haha